Що таке кун на мтз та як обирати: правила та рекомендації

Трактори є важливими сільськогосподарськими машинами, здатними виконувати найрізноманітніші роботи. Вони для цього оснащуються підвісними або причіпними пристроями, які допомагають проводити певні дії. Одним із відомих, поширених варіантів є прицеп тракторний.

Особливості навісного пристрою

Ще одним важливим та затребуваним навісним знаряддям для трактора є КУН. Так називається фронтальний навантажувач, який встановлюється спереду техніки, і може виконувати різну роботу. Якщо необхідно купити КУН на МТЗ, то варто врахувати його тип та завдання, які потрібно виконувати за допомогою даного обладнання.

Серед основних варіантів передніх навантажувачів на колісний трактор варто виділити:

  1. Ковші для сипких матеріалів, за допомогою яких можна вантажити землю, пісок та інші подібні субстанції, переносити їх з місця на місце, або виконувати деякі види земляних робіт.
  2. Вила для сіна упакованого в пакунки, або просто згорнуті на полі.
  3. Відвали для прибирання снігу або інших комунальних, будівельних робіт.
  4. Захоплення для навантаження-розвантаження палет та розміщених на них товарів.
  5. Навантажувачі для колод або труб.
  6. Ковші із захватами щелепного типу.

Поряд із КУН можна купити ПТС, щоб створити цілу систему для навантаження та транспортування товарів, матеріалів.

Вибір

Підбір конкретного навантажувача залежить від робіт, що плануються, і здійснюється насамперед по виду пристрою. Визначається які об’єкти передбачається захоплювати, переносити чи вантажити.

Далі слід визначитися із вантажопідйомністю конкретного КУНу. Цей параметр варто враховувати разом із висотою підйому та можливістю транспортування на певну відстань. Ця характеристика безпосередньо залежить від потужності трактора, можливостей його двигуна. Не можна перевантажувати агрегат.

Висота навантаження-розвантаження вплине можливість роботи з певним транспортом. Є варіанти машин або причепів з високими бортами, куди, наприклад, вантажать тюки сіна. Навантажувач повинен знімати або встановлювати вантаж на певній висоті.

Можливість встановлення та зняття пристрою з трактора, швидкість процедури та трудовитрати на її проведення впливають на оптимальність використання техніки.

Також визначається швидкість роботи фронтального навантажувача, зручність проведення дій з його допомогою, як тракторист може регулювати процес зі свого робочого місця.